FELISMERÉS. MÉRLEGELÉS >>

rajzterápia
Carlo Crivelli: Szent Mihály Arkangyal

A katolikus hagyomány szerint Szent Mihály négy titulussal rendelkezik. Ő, A Sátán fő ellensége, a Halál angyala, A lelkek megítélője, A templom védőangyala. Napja, szeptember 29. Ez a dátum volt a gazdasági év fordulója, a gazdálkodó, állattartó embernek. Az éves leltár napja.

A képen egy itáliai festő alkotását látjuk a XV. századból.  Szent Mihály Arkangyalt éppen a  ördög mellkasán áll, mintha egyensúlyozna, jobb kezében mérleg, mellyel az emberi lélek súlyát méri.  Kardját háta mögé ejtve tartja, kéztartása szinte nőies.  A mérleget szemléli, vagy az ördögöt? Gondolkodik. Mérlegel.

Szent Mihály nagy kérdése: “Ki olyan mint Isten?” Nem csak a gazdasági, de a lelki leltározásnak is megfelelő időszak ez. Mielőtt beköszöntene a tél, a bezárkózás, befelé fordulás időszaka, jó áttekinteni, hogy mit végeztünk, és mi áll előttünk.  A legjobb időszak szembenézni saját démonjainkkal, és nevén nevezni őket.  Szent Mihály Arkangyal nem végez az ördöggel, de tudja, hogy hatalmában áll.

Mi is áttekinthetjük, melyek azok a tulajdonságaink melyek hasznunkra válnak, és melyek azok, amelyek csak akadályoznak a továbbhaladásban. Van amihez még ragaszkodunk- bár tudjuk, hogy nem hasznosak-  még nem vagyunk készek elengedni őket.   Leltárba vehetjük jó, és rossz érzéseinket, melyek kísérői voltak az elmúlt időszaknak. Nézzünk szembe a haraggal, a nehezteléssel, és a félelemmel, ők a mi ördögeink! 

Márk Éva